APRS-DMR

APRS via analoog heb ik op de portofoon nog niet aan de praat gekregen, echter, APRS via DMR heb ik wel aan de praat gekregen.

 1. In de CPS ga je naar APRS, een venster opent
 2. Boven zie je de instellingen voor APRS DMR en onder voor analoog
 3. Zet Fix location op Off als je echt getrackt wil kunnen worden, zit je binnen dan kun je handmatig een co├Ârdinaat invoeren en Fix location op on zetten.
 4. Je kunt 8 repeaters kiezen die jouw signaal kunnen ontvangen die in je codeplug staan. Als je van elke repeater TG 9 (local) kiest zul je de grootste kans hebben dat je signaal ontvangen wordt.
 5. Kies voor APRS-TG 5057
Instellingen voor West en midden Nederland en Brabant
 1. Ga naar sectie digital en dan naar digital contact list
 2. voeg hier TG 5057 toe , maakt niet uit op welk record, bij mij staat hij op 20000
Voeg 5057 toe met de naam GPS en als Private Call
 1. Nu komt het meest bewerkelijke, moeilijk is het niet, maar wel veel werk. Je moet nu van elke TG op elke repeater waar je je signaal heen wilt sturen de APRS activatie aanzetten voor DMR.
 2. Bij voorbeeld: Je signaal wil je naar Utrecht sturen, dan zoek je bij channels naar alle TG’s die op Utrecht zitten, je dubbel klikt op het kanaal en een nieuw kleiner venster opent. Wil je dat bijvoorbeeld alleen APRS wordt geactiveerd als je op TG 204 en 9 zit, dan pas je alleen deze 2 kanalen aan.
 3. APRS Report Type: Digital
 4. Digital APRS PTT Mode: On
 5. Digital APRS Report Channel; selecteer het kanaal uit het lijstje dat je hierboven al heb gemaakt van 8 repeaters
 6. De rest laat je staan zoals het stond
 7. Dit doe je met alle kanalen waarvan je wilt dat die je APRS activeren zodra je de PTT knop indrukt.
 8. De porto zal zenden naar de Digital APRS Report Channel dat je geselecteerd hebt. Zoals in het lijstje hierboven is te zien dat ik op kanaal 1 Utrecht heb staan. Als ik via repeater Utrecht werk is het handig als hij de APRS ook naar Utrecht stuurt.

Als je op een geselecteerd kanaal de PTT toets indrukt zal de portofoon na het loslaten een APRS signaal versturen via een repeater uit je lijstje. Je ziet een korte mededeling in je scherm. Let wel, je GPS moet gelocked zijn (rood symbool) of je moet vaste co├Ârdinaten hebben ingevoerd.